Mees van Kampen

Dirigent

Biografie

Mees van Kampen (1995) is geboren en getogen in Zeeland (in Nederland). Hij volgde daar trompetlessen bij verschillende docenten; Jan Rypens, Ronald Baljeu, Leon Valkenburg en Bart Van Neyghem. Aan andere muzikale ontwikkelingen kwam hij niet tekort. Jonge ervaringen als meespelen in de musical Oliver, zingen bij Kinderen voor Kinderen, spelen in de lokale dorpsfanfare Euterpe Heinkenszand, brassband en symfonisch jeugdorkest hebben een brede basis gelegd.

In 2013 verhuisde Mees naar Antwerpen om aan de Universiteit te studeren. Daarnaast heeft hij veel muzikale projecten gedaan en connecties gemaakt. Bij de Antwerpse studentenharmonie speelt hij nog steeds en is hij vier jaar lang bestuurslid geweest. Zeven jaar heeft hij bij brassband Bacchus cornet gespeeld. Enkele projecten bij het symfonisch orkest Artis Dulcedo Brugge en het Antwerps Jeugdorkest project van Antwerp Symphony Orchestra zorgden er voor dat het symfonisch orkest weer wat hoger bij Mees op de agenda ging staan. Een zeer gevarieerde en talrijke samenstelling van muzikaal samenspel dus. 

In de loop van de tijd begon het bij hem ook te kriebelen om te gaan dirigeren. Daarom is hij in 2019, naast de start van een doctoraat in de wetenschappen, begonnen aan een opleiding directie aan de muziekschool van Lier bij Erwin Scheltjens. In de lockdowns van 2020 en 2021 heeft hij deze opleiding gepauzeerd waarna hij is gestart aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen bij docenten Steven Verhaert en Jan Van der Roost.

De passie voor dirigeren en zijn ambitie om deel uit te maken van een symfonisch orkest wilde Mees graag combineren. Hij bracht een groep vrienden bij elkaar om klassieke muziek te gaan spelen in september 2019. Dit kleinschalige ensemble ontwikkelde zich tot het orkest dat nu Symphonic City Sounds heet. Het belangrijkste in dit orkest vindt hij “dat elke muzikant zich op zijn plaats voelt en zich kan uiten, zowel muzikaal als persoonlijk”. 

De omgeving van een studentenorkest moet volgens Mees eerst en vooral een plaats zijn om de dagelijkse sleur van het studeren of werken even te vergeten en samen iets moois te creëren. “Zonder verwachtingen, zonder hoge doelen, met toewijding en met veel plezier. Dat zijn geen voorwaarden, maar het is een houding voor elke muzikant om naar te streven.”

Voor de toekomst plant Mees om meer directielessen, workshops en masterclasses  te volgen, veel vrije tijd te besteden aan Symphonic City Sounds en vooral te genieten van de muziek en het samen muziek maken in elke samenstelling.

Contact Info

GSM : +32 4 88 75 02 46
Email : dirigent@symphoniccitysounds.be